Sve kategorije
ENEN

C₂H₄O

etilen oksid (EO)

Etilen oksid je otrovna tvar koja se ranije koristila za proizvodnju biocida. Etilen oksid je zapaljiv i eksplozivan, pa ga nije lako transportovati na velike udaljenosti. Široko se koristi u industriji pranja, farmaceutske, štamparske i bojenja. U hemijskim industrijama može se koristiti kao početno sredstvo za sredstva za čišćenje. Američki hemičar Lloyd Hall patentirao je metodu sterilizacije etilen oksidom za očuvanje začina 1938. godine, metodu koja se koristi i danas.

istraga
 • pregled
 • aplikacija
 • FAQ
 • istraga
 • Srodni proizvodi
etilen oksid (EO)
etilen oksid (EO)
etilen oksid (EO)
etilen oksid (EO)
etilen oksid (EO)
etilen oksid (EO)
proces

1.Hlorohidrinacija: Prvi prolaz etilen i plinovitog hlora u vodu da se dobije 2-hloroetanol, a zatim reaguje alkalije (obično krečno mleko) sa 2-hloroetanolom da bi se dobio etilen oksid.

2.Oksidacija: Koristeći zrak ili kisik sa koncentracijom većom od 95% (volumen) kao oksidans, etilen oksid se priprema kroz tri procesa reakcije, obnavljanje etilen oksida i rafiniranje etilen oksida.

Mjesečni učinak punjenja Jinhong etilen oksida ukapljenog plina (100% čisti EO, EO: CO2 miješani plin) za cilindar sterilizacija je preko 200 tona.

gas Etilen oksid
CAS-br 75-21-8
čistoća ≥99%
Aplikacije
 • medicinski
  medicinski

  Etilen oksid ima baktericidno dejstvo, ne korodira metale, nema ostataka mirisa i može da ubije bakterije (i njene endospore), plijesan i gljivice, pa se može koristiti za sterilizaciju nekih predmeta koji ne mogu izdržati sterilizaciju na visokim temperaturama i plinske baktericide za materijala. Etilen oksid se široko koristi za dezinfekciju medicinskog materijala kao što su zavoji, šavovi i hirurški instrumenti.

 • Skladištenje hrane
  Skladištenje hrane

  Fumiganti za etilen oksid se često koriste u konzerviranju žitarica i hrane.

 • Hemijska sinteza
  Hemijska sinteza

  Etilen oksid se uglavnom koristi u proizvodnji etilen glikola (sirovina za poliesterska vlakna), sintetičkih deterdženata, neionskih tenzida, sredstava protiv smrzavanja, emulgatora i proizvoda od etilen glikola, kao i u proizvodnji plastifikatora, maziva, gume i plastike itd. Široko se koristi u pranju i farbanju, elektronici, medicini, pesticidima, tekstilu, proizvodnji papira, automobilima, istraživanju i preradi nafte i mnogim drugim poljima.

Najčešće postavljano pitanje
 • P: Koju specifikaciju možete dostaviti?

  Omjer plina: EO: 100% Boca: 400L/800L Pakovanje: Boce za plin zavarene od nehrđajućeg čelika

  Omjer plina: EO: 100% Boca: 15L/20L/40L Pakovanje: plinske boce zavarene od nehrđajućeg čelika ili plinske boce od legure aluminija

  Odnos gasa: EO/CO2: 70%/30% Boca: 400L/800L Pakovanje: Boce za gas zavarene od nerđajućeg čelika

  Odnos gasa: EO/CO2: 80%/20% Boca: 400L/800L Pakovanje: Boce za gas zavarene od nerđajućeg čelika

  Odnos gasa: EO/CO2: 90%/10% Boca: 400L/800L Pakovanje: Boce za gas zavarene od nerđajućeg čelika

 • Koja je upotreba etilen oksida?

  Etilen oksid je gasno baktericidno dezinficijens širokog spektra visoke efikasnosti. Ima snažnu prodornu moć u dezinficirane predmete, može doći do dubokog dijela predmeta i može ubiti nekoliko patogenih mikroorganizama. I gas i tečnost imaju snažno antimikrobno dejstvo. Budući da plin ima jako djelovanje, često se koristi za dezinfekciju.

 • Koje su opasnosti od etilen oksida?

  Etilen oksid je plinski dezinficijens koji je vrlo toksičan za ljudsko tijelo i može izazvati reakcije trovanja kod ljudi. Dugotrajno izlaganje malim količinama će uzrokovati sindrom neurastenije i autonomnu disfunkciju.

 • Koje su opasnosti etilen oksida po životnu sredinu?

  EO je hemijski aktivan i može se podvrgnuti sekundarnoj transformaciji u okolini. Njegova fotohemijska reakcija će uzrokovati urbani fotohemijski smog i uzrokovati sekundarno zagađenje. Pored toga, zbog svoje visoke toksičnosti i sekundarnih opasnosti po životnu sredinu, uvršten je na listu toksičnih i štetnih isparljivih organskih jedinjenja za kontrolu zagađenja vazduha od strane zemalja širom sveta.

istraga
Srodni proizvodi

Vruće kategorije